De KNVB Campus in Zeist werd op donderdag 9 maart onveilig gemaakt door rondvliegende drones, op zoek naar een RGB (rood, groen en blauw) kleur op de muur om een foto van te maken. Nee, het was niet een nieuwe trainingsvorm van de mannen van Danny Blind, maar de eerste hackathon van Craftsmen.

Een succesvolle dag waarin met plezier slimme oplossingen werden uitgedacht voor automatische beeldherkenning en het besturen van een drone. Na de nodige proefvluchten en aanpassingen van de achterliggende code, vlogen de meeste drones aan het einde van de dag in het rond. In de blog over de aanloop naar de hackathon lees je meer over de voorbereidingen.

Een stevige opdracht

De vier teams kregen een uitdagende opdracht mee die om veel creativiteit en kennis vraagt. Deze opdracht was: bouw een softwareoplossing die de drone een goede foto laat maken van een gekleurd vel papier. Hiervoor moet de drone zelf een parcours vliegen en door middel van beeldherkenning de foto maken. De puntenverdeling was als volgt:

  • De kwaliteit van de gemaakte foto telt voor 60 procent
  • De vliegroute van de drone telt voor 15 procent
  • Eventuele special effects en de presentatie tellen voor 15 procent
  • De landing telt voor 10 procent

Alle collega’s werden ingedeeld in een team en konden aan de slag. Ze verdeelden direct de taken tussen het programmeren van de route van de drone en het onder controle krijgen van de beeldherkenning. Met andere woorden: het hacken kon beginnen!

De hackathon zelf

Al snel zoefden de drones als muggen door de lucht. Aan het begin van de dag was duidelijk dat er nog onvoldoende ‘controle’ was, diverse drones vlogen ongecontroleerd door de ruimte. Er werd regelmatig weggedoken voor de rondvliegende en neerstortende drones. Onbekend is of dit onderdeel van de competitie was ;-).

De onderlinge competitie maakten de teams gedreven om te winnen. Maar fun staat voorop en als goede collega’s help je elkaar daarom even als de ander vastloopt. De vluchten werden gedurende de dag stabieler en de combinatie met de beeldherkenning steeds nauwkeuriger. Na tien uur hacken vlogen de drones geprogrammeerd, en geregeld nog steeds ongecontroleerd, door de lucht. Het was tijd voor de finale: welke drone heeft de mooiste vlucht en maakt de beste foto?

The winner is…

Uiteindelijk waren er twee winnaars, iets waar alle deelnemers zich goed in konden vinden. Het eerste winnende team scoorde vooral op de beeldherkenning en het maken van de foto. De beeldherkenning was zo goed afgesteld dat zelfs de schilderstape, waarmee het gekleurde vlak aan de muur was geplakt, apart werd waargenomen.

Het tweede winnende team zette vooral in op maken van een minimum viable product. De vlucht was simpel, maar zeer doeltreffend. De drone hoefde in feite alleen maar omhoog te vliegen om een foto te maken. En ook met succes! 

De prijs voor de winnaars? Een waterski-clinic op de Vinkeveense Plassen!

Snel vervolg geven

Uiteindelijk was het winnen van de hackathon natuurlijk van ondergeschikt belang. Belangrijker was dat we met z’n allen een leuke dag hebben gehad, waarbij we veel van elkaar hebben geleerd.

Na een afsluitend etentje verliet dan ook iedereen moe maar voldaan de KNVB Campus. Het was een succes en we kijken alweer naar een nieuwe hackathon voor in het najaar. Een collega is al gevraagd die verder uit te werken!

Kennis delen

Ook benieuwd wat we nog meer doen bij Craftsmen en hoe wij elkaar inspireren? Houd onze website in de gaten. Of vraag het ons persoonlijk en wie weet kunnen we elkaar inspireren! We zijn te bereiken op 030-2270934 of per e-mail op hello@craftsmen.nl.