Een toontje lager? Of juist hoger spelen: speel je rol

VakEr zit muziek inDocker, CQRS, Event-sourcing en Angularmanschap is een samenspel van talent, ervaring, de wil om te leren en heel veel passie en toewijding. Dit kan ik zowel in mijn programmeerwerk als mijn liefde voor jazz kwijt. Beide passies beginnen met dezelfde basis: de juist noten durven en blijven spelen.

Op dit moment werk ik als Java Engineer aan een uitdagend project voor het Kadaster. Een project waarbij we met een nieuw team aan iets moois werken. Ieder teamlid, intern of extern, heeft hierbij zijn eigen rol. Net als een jazzband waarin iedereen zijn eigen instrument bespeelt. In mijn geval de saxofoon.

Daar zit muziek in

Ik speel in verschillende bands en samenstellingen. De uitdagingen die je daarbij tegenkomt tref ik ook aan in mijn dagelijkse werk als IT-specialist. Hierbij ben ik continu op zoek naar creatieve oplossingen. In een team heeft ieder zijn rol waarin hij zijn vakmanschap kwijt kan. Ik speel de saxofoon omdat ik het instrument door en door ken. En dat heeft ieder bandlid, waardoor we een mooi en harmonisch moment creëren.

Hét grote verschil met IT-projecten is dat muziek vluchtig is, je schept ‘iets’ wat daarna vervlogen is. Terwijl IT in principe iets blijvends is. Bij het Kadaster werken we aan het project KOERS. We herbouwen het systeem rondom het basisproces van het Kadaster: het Basis Register Kadaster. Hierin worden alle kadastrale gegevens opgeslagen. Het doel is betere toegankelijkheid, een toekomstvast systeem en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.

Vakmanschap tot uiting

Vakmanschap brengt bij het Kadaster-project vooruitgang. Als de basis binnen een team of band staat, kunnen de vakmensen excelleren. Ik ben vanaf het begin bij het IT-project betrokken. Hierdoor ervaar ik hoe belangrijk het is dat iedereen zijn rol pakt. Zo hebben we een goede Scrum Master als dirigent. De basis is hetzelfde, maar de uitkomst totaal verschillend. Hoe mooi is dat?

Bij het Kadaster-project zit de uitdaging in het toepassen van nieuwe technieken als Docker, CQRS, Event-sourcing en Angular. Dit schept veel vrijheid en stelt me voor interessante technische uitdagingen. Bij muziek zit de uitdaging juist in het samenspel en alle uren oefenen die tot uiting komen. Vooral bij improvisatie is dit heel belangrijk. Dan herken je de echte vakman.

Ik vind het leuk dat zowel bij IT als muziek mijn creativiteit en analytische denkvermogen wordt aangesproken. Hierbij geldt voor beide passies: heb je niet genoeg geoefend en blijf je je niet ontwikkelen, dan val je door de mand. Daarom blijf ik altijd oefenen en leren. Iets wat Craftsmen ondersteunt en aanmoedigt.

Welke raakvlakken zie jij?

Er zijn veel raakvlakken tussen saxofoon spelen en programmeren. Allebei halen ze het beste in mij naar boven om iets moois neer te zetten. Maar hoe zit dat bij jou? Wat is naast programmeren jouw grote passie? Zie jij ook raakvlakken zoals ik bij programmeren en jazz spelen? We horen het graag! Je kunt ons bereiken op hello@craftsmen.nl.

Wil je meer weten over de muziek van Gerlo? Kijk dan op zijn website www.gerlohesselink.nl of luister via Spotify naar zijn album Garden of Stones.

Persoonlijke ‘noot’ van je collega’s. Dank voor deze (alweer eventjes geleden geschreven) bijdrage Gerlo. Juist nu in deze voor jou wegens privé-omstandigheden moeilijke dagen, we wensen je sterkte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *