Craftsmen maakt ‘t niet té bont

Alweer een weekje geleden hebben we onze jaarlijkse bonte avond georganiseerd. Context: een avond vol korte talks van max 15 minuten – door en voor Craftsmen-collega’s. Met popcorn in de hand beloofde het weer een smakelijke avond te worden!

Weetje tussendoor: het bont van bonte avond slaat volgens de etymologiebank.nl op kleurrijk (denk aan ‘bonte was’), opvallend en onderscheidend.

Zo’n avond levert telkens weer een bonte (jaja) verzameling op van nieuwe (intelligente) inzichten, verhalen & tranentrekkende (van het lachen) verhalen.

De avond begon met Pieter en Pauls ‘Crypto for good’-challenge. Een challenge waar collega’s met een bescheiden bedrag gaan traden om meer coins te vergaren. Bedoeld als laagdrempelige manier om de cryptowereld verder te ontdekken.

Voor zover die nog geheimen heeft voor natuurlijk. Onze Build your own Blockchain-workshop stamt tenslotte alweer uit 2018.

Blockchain

De totale winst die de collega’s behalen doneren we vanuit Craftsmen aan een goed doel. Onze MVO-commissie bepaalt welk doel dat straks is.

Collega Dirk nam ons op zijn beurt mee in zijn rol op een project bij bol.com, waar op slimme wijze oude programmatuur is omgebouwd tot een nieuwe architectuur. Waarbij tijdens de verbouwing de winkel uiteraard wel gewoon open moest blijven.

Dirk bij Bol

Ard gaf een live demo over het gebruik van de visualization software Graphviz (open source java library) en vis.js (npm library). Tools waarmee je de opbouw van je technische domains kunt visualiseren.

Handig wanneer de architectuur van een applicatie verandert.

Vaak is zo’n architectuur-plaat ooit eens vastgelegd in een powerpoint of diagram-tool, die dan al snel achterloopt en verouderd is. Door de architectuur als toegankelijke web-app te behandelen is de historie en verantwoordelijkheid – wat is er door wie veranderd – inzichtelijk.

Vervolgens vroeg Gerard onze aandacht voor JMeter. Wat je mogelijk kent van deze JMeter-post van Manfred.

JMeter staat bekend om zijn gebruiksonvriendelijke GUI. Gelukkig heeft Gerard een DSL geschreven, waardoor je zonder gebruik te maken van de GUI je testplan direct schrijft in Kotlin. Met als voordeel dat je deze code ook in Git kunt opslaan en je performancetesten binnen je CI-omgeving (Jenkins) dan voortaan automatisch meedraaien.

Erik nam ons daarop in een strakke presentatie aan de hand over de onderwerpen: waarover gaat design, wat doen designers en hoe heeft het www zich ontwikkeld op het gebied van design van websites.

Wat dat laatste betreft onderscheidt Erik globaal drie tijdvakken: jaren 90: the early years, jaren 0: web 2.0 en skeuomorphism; jaren 10: flat design.

Jean-Paul presenteerde een unieke manier waarop je een PostgreSQL database ook als queue kunt gebruiken, via triggers uit de database. Voordeel en kracht hiervan is dat er geen extra infra nodig is en er grote transactionele winst te behalen is.

What else?

Soms kom je tijdens programmeren zaken tegen waarvan je denkt: hè, moet ik dat nu alweer uitschrijven?! Denk aan herhalende patronen die je het liefst geautomatiseerd wil hebben.

Tijdens de talk van Daan hebben we bekeken hoe TypeScript AST transformers hier een uitkomst is. Deze transformers stellen je in staat om automatisch code te genereren of aan te passen, zonder dat je daar over na hoeft te denken tijdens het schrijven van je code.

Fijn om de productiviteit als ontwikkelaar te verhogen. Bovendien heeft het een gunstige uitwerking op de onderhoudbaarheid van applicaties!

Leon had met recht wel hét sluitstuk van de avond. Wat maakt een presentatie nu precies een goede presentatie? Is het de manier waarop je gekleed bent? Het onderwerp waarover je presenteert?

Hint:

Nog meer inspiratie komt van een presentatie waarin al zingend een mooi technisch onderwerp wordt uitgediept:

Vooral die laatste presentatie maakt indruk, waarop Leon ook besluit een lied voor te dragen over de programming language ‘Go’. Met een nummer gebaseerd op het lied ‘Let it go’ van de Disney Film Frozen.

Compleet met hier en daar een prachtige zuivere (nee bonte!!) uithaal… let it guooowwoooooo… het mag duidelijk zijn dat we genoten van deze geweldig performance. Op deze kleurrijke avond.

Let it go Leon

Voor herhaling vatbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *