Craftsmen doet… Fort Maarsseveen!

Ieder jaar organiseert het Oranje Fonds twee landelijke dagen waarop vrijwilligers de handen uit de mouwen kunnen steken, om een bijdrage te leveren aan een goed doel naar keuze. Onder de naam NL Doet.

Dit jaar viel dit event op 11 en 12 maart en met meer dan 5.000 aangemelde activiteiten door het hele land was er voor elk wat wils. Ook Craftsmen wilde graag haar steentje bijdragen en selecteerde op basis van de criteria: ‘buitenactiviteit’, ‘natuur’, ‘cultureel’ en ‘ruimte voor voldoende vrijwilligers’ het Fort Maarsseveen in Maarssen.

Al snel legden we contact met beheerder Marcel (tevens vrijwilliger op het Fort) om te horen welke klussen hij voor ons in petto had.

Dit varieerde van het opruimen van afgewaaide takken, het herstellen, schuren en schilderen van vogelhuisje en tafels, tot het verwijderen van onkruid, het aanleggen van een nieuw ‘cultureel’ pad van betontegels, tot het volledig wortelvrij maken van de waterkant en het aanplanten van gras ten behoeve van jawel… een heuse kanosteiger.

Op de dag zelf, na een bak koffie of thee, werden de activiteiten doorgesproken, gevolgd door een rondleiding over het terrein. Stuk voor stuk lichtte Marcel de klussen toe en kregen wij een goed beeld van wat er allemaal moest gebeuren.

Waar is spierkracht nodig, op welke plekken is een vaste hand nodig om te schilderen en waar kun je in gedachten verzonken de verweerde tafels weer netjes glad schuren.

Na de uitleg konden we aan de slag. Zonder uitgebreid overleg maar op een organische manier verdeelden de klussen zich. Al vrij snel had iedereen een klus naar keuze gevonden en werd er vol enthousiasme gestart.

We ruimden takken, zodat de maaier weer z’n gang kon gaan en zetten de opberghokken opnieuw in de verf.

Tegelijkertijd begonnen we met het verwijderen van braamwortels, takken en bladeren, om de grond te egaliseren voor de klaarliggende plaggen gras. Dit alles ter voorbereiding op de nog aan te leggen kanosteiger.

Ook de pipowagen voor het openlucht-theater kreeg de nodige aandacht. Hij staat nu weer waterpas.

Daarnaast hoorde je de vlakschuurmachine zoemen ter voorbereiding op het opnieuw schilderen van zowel tafels als vogelhuisjes. Klaar voor een schilderbeurt zodat ook de vogels in 2022 weer een zo goed als nieuw onderkomen hebben.

Rond 12:30 uur serveerde vrijwilliger Jeroen de lunch. Heerlijke tomatensoep, broodjes kroket of een lekker broodje kaas. In het ondertussen opgewarmde zonnetje smaakte het heerlijk en kregen we de gelegenheid om even bij te praten en aan te sterken, om zo het tweede gedeelte van de dag in te gaan.

Voordat we opnieuw van start gingen, kregen we van Marcel nog een uitgebreide rondleiding door het Fort. Veel kunstenaars en theatermakers blijken gebruik te maken van het Fort. Verder leerden we dat dit Fort ondertussen ook op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Reden te meer om die middag nog een tandje extra bij te zetten.

’s Middags werkten we met nieuwe energie door en konden we veel klussen van de lijst afstrepen. Het betontegelpad, om aan te geven waar vroeger de wallen ter verdediging van het fort hadden gestaan, kwam steeds verder af, en ook de walkant werd steeds groener.

Snel nog even wat onkruid verwijderen voor de deuren van het Fort. Nog een paar andere laatste puntjes op de i.

Om na een dag hard werken met de vele vrijwilligers deze NL Doet dag af te sluiten met een drankje en een goed gevoel over het behaalde resultaat. Het Fort is voor een groot deel weer klaar voor de zomer en kan met deze opfrisbeurt weer nieuwe gasten ontvangen.

Met elkaar hebben we een mooie dag beleefd en danken we Fort Maarsseveen en de beheerders voor hun gastvrijheid en goede zorg (ook voor de inwendige mens). Met dank ook aan alle aanwezige vrijwilligers en die van NL Doet.

Laat de zomer maar beginnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *