Knallen op Java Masters 2017 – The Day Before

Craftsmen doet dit jaar mee aan de Masters of Java 2017 – georganiseerd door de NLJUG. Tijdens deze contest binden Gerard de Leeuw en Dirk Luijk de strijd aan met de beste programmeurs van Nederland.

Dat belooft vuurwerk!

De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes, met telkens een uitdagende programmeeropdracht, die je binnen 30 minuten moet hebben uitgewerkt.

Elke minuut dat je eerder klaar bent, levert extra punten op.

Het team met de meeste punten mag zich Master of Java – 2017 noemen en dat betekent eeuwige roem 😉

Een enorme kans natuurlijk! Hoe bereid je je daarop voor? Gerard, Dirk?

Gerard: Eerlijk gezegd heb ik niet echt dingen anders gedaan. In mijn dagelijkse job oefen ik in principe al elke dag mijn Java skills en ook thuis is mijn grootste hobby nog altijd programmeren.

Wel heb ik wat geoefend met code katas om beter met een tijdslimiet om te kunnen gaan.

Dirk: Ik doe in mijn vrije tijd vaak online katas, bijvoorbeeld op codewars.com. Vaak vergelijk ik hierbij programmeerstijlen van anderen, probeer ik de code zo leesbaar mogelijk te maken en zoek ik slimme technieken die nodig zijn om de katas op te lossen.

Zowel in Java als JavaScript zodat ik de meestgebruikte standaardfuncties en -methodes van beide talen uit het hoofd ken.

Wat zijn voor jou belangrijke overwegingen om mee te doen aan de Masters of Java?

Gerard: Ik vind het vooral supertof dat ik mijn skills eens kan meten met vakgenoten. Het Java-wereldje is voor mijn gevoel nog klein, dus wie weet maken we kans op de titel.

Maar het kan natuurlijk ook tegenvallen, ik heb gehoord dat de concurrentie geducht is.

Java Masters

Dirk: Vooral voor de fun. Het competitieve is voor mij bijzaak. Ik ben gek op coderen en word graag uitgedaagd door boeiende opdrachten.

Wat verwacht je van Masters of Java 2017?

Gerard: Een goede sfeer. Dat we als vakgenoten elkaar echt motiveren om nog meer tips en tricks te leren die we in onze dagelijkse job kunnen toepassen.

Dirk: Interactie met andere coders en een hoop fun!

Waarom hebben jullie op voorhand eigenlijk al gewonnen?

Gerard: Dat durf ik niet te zeggen, ik heb geen idee hoe goed onze tegenstanders zijn. We gaan onze best doen en hopelijk maken we daarmee voldoende kans.

Dirk: Eigenlijk is dit de eerste keer dat ik meedoe aan een dergelijke competitie, dus ik heb geen idee… 🙂

Is er leven na de Masters?

Gerard: Absoluut, ik hoop dan door te hebben hoe Masters of Java werkt en wat de valkuilen zijn, zodat we volgend jaar met een goede voorbereiding weer mee kunnen doen.

En natuurlijk moet er na de masters ook weer nuttig geprogrammeerd worden.

Dirk: Zeker! Ik hoop dat de Masters me stimuleren om nog beter en nog sneller te worden. En volgend jaar weer, natuurlijk.

Wat is je speciale skill / geheime wapen?

Gerard: Mijn enorme leergierigheid en gedrevenheid. Daarmee hoop ik snel genoeg dingen op te pakken om de competitie de baas te zijn. O ja, ik houd niet van verliezen dus de drive om te winnen zit er wel in.

Dirk: Snelheid en nodige ervaring met ingewikkelde katas die ik regelmatig doe.

Op wat voort soort challenge hoop je / wat is een opdracht naar je hand?

Gerard: Ik hoop op een opdracht waar je heel low-level in bytes en bit-operaties moet denken. Dan ben ik echt in mijn element en ik weet dat veel ontwikkelaars moeite hebben om op dat niveau te denken, aangezien de meesten dat niet dagelijks tegenkomen.

Dirk: Voor mij juist niet te low-level, en ook niet te wiskundig. Laat mij maar algoritmes maken voor way-finding, het oplossen van sudoku’s of het interpreteren van expressies in RPN.

Geen last van faalangst?

Gerard: Nee, ik doe gewoon mijn best en dan zien we wel waar we komen. Hopelijk op een goede plek (misschien winnen we zelfs wel?) en anders hoop ik er in ieder geval genoeg van te leren om volgend jaar te winnen.

Dirk: Welnee. Het gaat me vooral om de fun, winnen is leuk. En volgend jaar gewoon weer 🙂

Hoe kunnen we je aanmoedigen?

Gerard: Door te blijven motiveren om met nieuwe technieken en frameworks aan de slag te gaan. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.

Dirk: Hoe heten die dingen ook alweer, pompons?

Al gedacht aan een fanclub? Hoe zou die eruit zien?

Gerard: Ik houd – in general – niet echt van fanclubs, dat vind ik altijd zo overdreven. Ik ben blij als mijn vrouw niet gek van mij wordt en dat mijn collega’s van Craftsmen mij waarderen om wie ik ben.

Dirk: Craftsmen is wat mij betreft de fanclub 😉

Zo is het! Zet ‘m op guys.

Winnaars Java Masters 2017

One thought on "Knallen op Java Masters 2017 – The Day Before"

  1. Saskia says:

    Succes buurman je kan het.
    Op voor de fun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *