Hoe zorg je ervoor dat IT-innovaties worden uitgedacht en direct ontwikkeld? Juist ja: houd een hackathon! Dit is precies wat we enige tijd geleden bij de NS hebben gedaan. Na 8 uur hacken werd mijn team tot winnaar uitgeroepen.
En de echte kers op de taart volgde deze week toen onze noviteit in de NS Reisplanner live ging!
Wat we precies gedaan hebben? Dat vertel ik je in deze blog.
We hielden we bij de NS een speciale hackathon. Vanuit Craftsmen was ik pas twee weken werkzaam bij de NS. Het was dus een uitgelezen kans om mijn nieuwe NS-collega’s te leren kennen en gelijk te laten zien wat ik in huis heb!
De opdracht was om in teams van zes á zeven personen binnen acht uur een innovatief product voor de NS te bedenken en te maken. Hierbij waren twee restricties: het moest iets toevoegen voor de klant en beschikbaar zijn via de internet-browser of als mobiele app.
Sommige teams bedachten een heel nieuw product, terwijl anderen een bestaand product verder uitdiepten.
Hacken maar!
De dag begon met een actieve brainstormsessie. De teams waren zoveel mogelijk gebalanceerd op het gebied van specialismen. Mijn team bestond uit een projectmanager, twee business consultants, een testanalist en drie developers.
Het is leuk dat je op deze manier collega’s spreekt met wie je normaal niet werkt. Wel is het lastiger om unaniem tot één plan te komen. Mensen met verschillende achtergronden hebben immers uiteenlopende meningen over wat een goed product oplevert.
Onze winnende hackathon-innovatie
Wij als team besloten om de NS Reisplanner uit te breiden met weersinformatie. Na een vrij lange initiële brainstorm namen we de tijd om het idee verder uit te denken, zowel vanuit technisch- als business-perspectief.
Hierdoor ontstond er een concreet plan, konden we de taken goed verdelen en effectief aan het werk. Zo stortten de developers zich direct op de technische uitdagingen. De andere teamgenoten richtten zich ondertussen op de content en overige uitdagingen.
Zoals het verzamelen en maken van icoontjes, banners, functionele requirements en de eindpresentatie.
Proof-of-concept bewijst zich!
In sneltreinvaart vlogen de 8 uur voorbij. In de allerlaatste minuten voor de presentatie was ik nog kleine bugs aan het oplossen om het geheel er perfect uit te laten zien. Alles was net op tijd klaar en we leverden naast een mooie presentatie van de business-case een perfecte demo op!
Natuurlijk was ons script geen robuuste oplossing. Maar dat is het mooie van een hackathon: het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Wat je bouwt is niet meer dan een proof-of-concept, dat eventjes werkt zodat je het kan demonstreren.
Toen het Reisplannerteam van de NS voor de echte Reisplanner aan de slag ging met de implementatie van ons idee hebben ze waarschijnlijk niet eens naar onze code gekeken. Waar ze wél wat aan het hebben gehad: het idee om weersvoorspellingen op te halen voor een eindbestemming en hoe je dat op de Reisplanner succesvol presenteert aan de bezoeker!
Kennis delen!
Wil je meer weten over het resultaat dat we aan het eind van de hackathon opgeleverd hebben, bijvoorbeeld welke technieken we daarvoor gebruikt hebben? Binnenkort publiceer ik daar een nieuw artikel over op de Craftsmen blog.
Wil je meer weten over de hackathon bij de NS? Of heb je andere vragen? Laat het mij dan weten en wie weet kunnen we elkaar inspireren! We zijn te bereiken op 030-2270934 of per e-mail op hello@craftsmen.nl.
Met een hobby project, Jogat Weer app ging ik nog verder om ook flicker foto’s van de bestemming in achtergrond te laten zien (zo kan de reiziger meteen de sfeer proeven van zijn bestemming.
Wat een gaaf idee, Osman! Ik had de Flickr API nog niet eerder gezien, daar moet ik zeker een keer iets leuks mee proberen.