Op 27 september 2018 organiseerde Malmberg een meetup. Tijdens deze bijeenkomst stond het thema Frontend Development centraal.

Onze collega Dirk Luijk was gevraagd zijn ervaringen te delen en hield twee presentaties. Hij hield een talk over Progressive Web Apps (PWAs) en eentje over het onderhouden van een eigen (frontend) library.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. PROGRESSIVE WEB APPS

Sinds de opkomst van smartphones hebben native (iPhone / Android) apps geschreven in Objective C en Java de markt gedomineerd.

Inmiddels is webtechnologie echter sterk verbeterd en zien we dat webapplicaties steeds vaker de rol van native applicaties overnemen. Een nieuwe generatie webapps die dat als geen ander kan, en die dezelfde gebruikservaring biedt als native apps, noemen we Progressive Web Apps.

Tijdens Dirks sessie zijn een aantal uitgangspunten waarop PWAs leunen onder de loep genomen, zoals Service Workers en App Manifests.

Onderdeel van de presentatie was verder een demo van een chatapp, gemaakt met Angular. Gedemonstreerd werd hoe je door middel van aantal aanpassingen hier een Progressive Web App van kon maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check evt hier de DEMO

Een belangrijk kenmerk van een PWA is dat je de webapp ook offline kunt gebruiken. Dus ook wanneer je verbinding traag is of zelfs helemaal wegvalt – net als een native app.

Ook kun je een PWA toevoegen aan je homescreen en los van je browser gebruiken.

2. ONDERHOUDEN FRONTEND LIBRARY

In de tweede presentatie gaf Dirk een aantal tips hoe je een frontend library goed kunt onderhouden. Dat luistert namelijk best nauw, met name wanneer je deze library met andere collega software engineers wil delen.

Dirk gaf specifiek tips over:

  • Opensource licenties
  • Versionering
  • Releasemanagement-commitstrategieën
  • Bijhouden van een changelog

Klinkt goed? Dat was het ook. Om niet te zeggen: je had erbij moeten zijn 😉

Of wacht, lees de presentatie anders eens hier door.

Enthousiast, en wil je meer weten over de toepassing van Progressive Web Apps, of hoe je op een goede manier je frontend library onderhoudt?

Neem dan gerust eens contact met ons op, of kijk eens bij de workshops die we aanbieden.