Zeventig van de beste Software Engineers van Nederland deden op vrijdag 16 december mee aan onze Meetup over Reactive Programming. Wij, Daan Scheerens en Remco Weekers, mochten hen vanuit Craftsmen de ins en outs van Reactive Programming laten ervaren.

Het was geweldig om op het hoofdkantoor van de NS onze knowhow hierover te delen. Als kennisbedrijf is het belangrijk om de kennis die je hebt verder te delen. Daarom organiseert Craftsmen Meetups. Na een succesvolle interne kennisdelingssessie met collega’s afgelopen zomer, werd het tijd voor een openbare Meetup. We zijn trots op het bereik van onze sessie!

Kickstarter
De Meetup is een mooie kickstart voor Software Engineers die nu echt aan de slag willen met Reactie Programming. De sessie was gratis en bestond uit een presentatie en een workshop. Daan werkt vanuit Craftsmen bij de NS en is daar al volop bezig met Reactive Programming. Voor de Meetup gaf dit mooie actuele input, die zorgde voor interessante werksessies. Zo zet de NS voor haar reizigersportaal vol overtuiging in op Reactive Programming.

Reactive Programming toegepast
In de afgelopen periode zijn we allebei enthousiast aan de slag gegaan met Reactive Programming. Hierdoor zie je steeds meer technische uitdagingen die je met Reactive Programming eenvoudig kan oplossen. Hoe Reactive Programming zich in de toekomst verder ontwikkelt is moeilijk te zeggen, maar wij zien veel mogelijkheden. De code is beknopt, zelfbeschrijvend en non-blocking. Dit zorgt voor betere onderhoudbaarheid, minder fouten en betere schaalbaarheid.

 

codecompare

 

Software Engineers on go
De Meetup werd georganiseerd door Software Engineers voor Software Engineers. We zijn ingegaan op de achtergrond en het ontstaan van Reactive Programming, gevolgd door de nieuwe mogelijkheden. Veel theorie hebben we door middel van codevoorbeelden en demo’s in zowel Java als Javascript behandeld.

We kregen veel praktische vragen uit het publiek. Zoals: welke bestaande technieken kan Reactive Programming aanvullen of zelfs vervangen? Hoe kun je het beste testen? Hoe kun je een applicatie het beste debuggen? En voor welke technische uitdagingen is het een goede oplossing? Deze praktische vragen geven aan dat veel Software Engineers benieuwd zijn hoe ze Reactive Programming in praktijk kunnen brengen.

Persoonlijk gebracht
We kijken terug op een geslaagde Meetup. Niet alleen hebben we er zelf veel van geleerd, ook de vragen van andere developers gaven ons nieuwe inzichten Binnen Craftsmen hebben we veel tijd en energie in de organisatie van de Meetup gestoken. Zo hebben we eerst een generale repetitie gehouden.

Het is gaaf om te zien dat de Meetup een succes is. We hebben alle ruimte en medewerking gekregen om ons in Reactive Programming te verdiepen. Want Craftsmen vindt kennisdeling belangrijk en zal in de toekomst vaker Meetups organiseren! Doet u dan ook (weer) mee?

De workshop en presentatie zijn terug te vinden op https://gitlab.com/craftsmen/reactive-meetup. Wil je meer weten over Reactive Programming? Neem dan contact met ons op via hallo@craftsmen.nl.

img_1508 img_1514

img_1513 img_1512

img_1511 img_1509

actie-daan-remco