De andere helft? Vakmanschap.

Toen ik mijn nieuwe huis ging verbouwen, werd de meerwaarde van vakmanschap weer eens benadrukt.

Vorig jaar heb ik samen met mijn vrouw het huis gekocht dat haar ouders ooit zelf hebben gebouwd. Het huis is sterk en robuust, maar de inrichting behoorlijk gedateerd. En ook de indeling… 

…kortom: werk aan de winkel!

We hebben verbouwplannen gemaakt en begonnen vol goede moed aan de enorme verbouwing. Gelukkig bezit ik over enige kluservaring en vind ik het leuk om naast mijn gewone werk in de avonduren en op zaterdag te klussen.

Nou ja, leuk. Leuk? Vanuit dat idee ben ik in ieder geval enthousiast gestart.

Amateur versus prof

Om de snelheid erin te houden werd ik bijgestaan door twee échte timmermannen. Jongens die al jaren in het vak zitten en zo’n beetje alles al hebben gezien en meegemaakt.

Op het moment dat je met zulke mannen samenwerkt, kom je er al snel achter dat het verschil tussen een pro en een goedwillende amateur heel groot is.

Echt verschil

Zij zijn vakmannen met ‘echt’ gereedschap en ik een amateur met (volgens hen) ‘Black en Stekker-troep’.

Ze weigerden dan ook pertinent om met mijn ‘gereedschap’ te werken. Deze vakmannen werken alleen met de beste tools (Makita, Festool, DeWalt) en onderhouden die ook zelf.

Alles wordt na iedere handeling netjes teruggestopt in hetzelfde vakje van de gereedschapskoffer. De beitels worden na iedere werkdag geïnspecteerd en door hen zelf geslepen… alles moet perfect zijn!

En – agile eat your heart out – er was voortdurend werkoverleg waarbij de heren hevig discussieerden over de juiste aanpak. Met telkens als resultaat: de best mogelijke oplossing.

Les geleerd

In deze periode heb ik eens te meer gezien wat de ingrediënten voor succes zijn: dé combinatie van professioneel gereedschap met echt vakmanschap.

Niet toevallig ook de basis van craftsmen.nl 

In onze optiek een bedrijf waar alleen maar vakmensen werken, software engineers die hun eigen gereedschap uitkiezen. Waar consultants mensen zijn en klanten partners en waar persoonlijk contact de belangrijkste vorm van communicatie is.

Wat dat betreft, en op een paar Black en Stekkers na, lijken we wel timmermannen. 

Paul Kraak

Directeur Craftsmen

PS Thuis is het project bijna afgerond. Nog een kleine incrementele extra en een iteratierondje en we zijn er. Nieuwsgierig geworden naar de verbouwing of naar Craftsmen? Neem gerust contact met mij op!

PS2 Spijkers met koppen? -> 06 24694735 – paul@craftsmen.nl

Overdag werkt hij voor een software bedrijf.
[jambers]Overdag werkt hij voor een softwarebedrijf, maar ‘s avonds….[/jambers]