Angular 2.0 – The new big framework?

AngularJS 2.0angular2

AngularJS is op dit moment één van de meest populaire open Source javascript frameworks voor het bouwen van ‘single-page’ web applicaties. Enkele voordelen van Angular ten opzichte van andere MVC-frameworks zijn o.a. de declaratieve user interface, standaard componenten door ‘directives’, meer functionaliteit met minder code en goede test-frameworks.

In december 2015 werd de beta-versie 2.0 aangekondigd. De stap naar versie 2 betekent echter wel dat er gebroken wordt met functionaliteit zoals die aanwezig was in versie 1 en kan leiden tot gedwongen aanpassingen in de code wanneer de overstap naar versie 2 gewenst is. De impact hiervan leidt tot veel reacties op verschillende fora en zou kunnen leiden tot een behoorlijke inspanning om de overstap te kunnen maken. Google biedt echter wel ondersteuning voor het draaien van Angular 2 code binnen een Angular 1 applicatie.

Versie 2.0 richt zich op o.a. performance-verbeteringen (door modularisatie), modernere browser ondersteuning en ontwikkeling van mobile apps. Daarnaast is Angular 2 gebaseerd op TypeScript (een uitbreiding op Javascript met krachtige type-checking, overerving features, generics en lambda-ondersteuning) en wordt voldaan aan de ECMAscript 6 specificatie. Ook is in versie 2 de dependency injection aanzienlijk verbeterd wat component-/object-based werken vergemakkelijkt.

Al met al voegt Angular 2.0 mooie nieuwe features toe. Let wel, de specificaties staan nog niet helemaal vast en kunnen dus nog veranderen. Voordat er overgestapt kan worden dient de impact van de overgang en het gebrek aan backwards-compatibility zorgvuldig in kaart te worden gebracht maar het onderzoeken van de nieuwe mogelijkheden is zeker de moeite waard.

Zie voor meer nieuwe features en documentie : https://angular.io/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *